hsp kinderen

HSP en de kindertijd

HSP en het opgroeiende kind.

Veel mensen die hoogsensitief zijn, hebben in hun jeugd en pubertijd behoorlijk wat problemen gehad.
De hooggevoeligheid maakte deze mensen vaak onzeker, aangezien ze heel veel aanvoelden, terwijl de omgeving zich niet bewust was van deze energie.
Vaak werden krachtig gevoelde emoties van het kind ontkend door de omgeving. Onbedoeld hebben ouders, leraren, maar ook vrienden vaak “geoordeeld” over het kind. (Of wordt in elk geval ervaren als een oordeel door het kind).

Terwijl het kind probeert om de vele emoties te plaatsen, krijgt het van de omgeving vaak te horen dat het “de overgevoeligheid moet overwinnen” of “gewoon van zich af moet zetten…” Alsof men een afwijking heeft.

Dit brengt echter veel HSP’s juist in een positie waarin ze gestrest (en dus overprikkeld) raken.
Ze zijn lange tijd niet meer in staat om deze stress te verwerken en los te laten, waardoor ze in een negatieve spiraal terecht komen van angst, onzekerheid en overgevoeligheid. Vaak is dit het moment dat het kind zich voor het eerst terug gaat trekken, waarna het kind vervolgens tot de ontdekking komt dat deze rust juist is wat ze zoeken.

In veel gevallen heeft het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen.
Als jij jezelf hier in herkent, dan zal je bewust moeten worden van het feit dat de schaduwzijden van HSP geen onontkoombaar noodlot zijn. Je zal je dan vervolgens kunnen gaan richten op het leren omgaan met je eigen hoogsensitiviteit en de wijze waarop je dit integreert in je eigen leven.
Zodra je hiermee begint, zal je de veranderingen merken in je eigen lichaam, in de sociale contacten met anderen en de beperking in toevloed van emoties, omdat je beter in staat bent om deze emoties te filteren en herkennen.
Energetische massage werkt zeer effectief bij zowel kinderen als volwassenen.
Doordat je als hsp zo gevoelig bent voor de verfijndere trillingen, geeft deze therapeutische massage je de rust en veiligheid om volledig jezelf te kunnen zijn.

Voor ouders van een hoog sensitief kind

Het herkennen van hoogsensitiviteit kan al een probleem op zich zijn. Er zijn behoorlijk wat kenmerken, maar als ouder bewust worden van het complete klachtenpatroon (kinderen ervaren over het algemeen voornamelijk de schaduwzijden van HSP) en die relateren aan HSP is een ander verhaal.
In veel gevallen hebben deze hsp kinderen al vroeg het idee dat ze “anders” zijn, maar helaas is daar vaak aan gekoppeld dat ze ook “minder” zouden zijn.
Een HSP kind is niet meer of minder dan een ander kind. Wel heeft het een bijzondere gave (mogelijkheid) om de wereld intenser te ervaren en beleven.
Eigenlijk is het dus een cadeautje, hoewel het niet altijd zo wordt ervaren.

Voor deze kinderen is het van groot belang dat hun gedachten en emoties serieus genomen worden. Zodra deze kinderen het idee krijgen dat ze “uitgelachen, bespot of kinderlijk benaderd” worden, dan wel dat ze niet begrepen worden, dan keren deze kinderen vaak sterk in zichzelf.
Het is vervolgens lastig om dat vertrouwen te herstellen.

Nog een paar handige tips:

  • Veiligheid en geborgenheid zijn belangrijk voor een HSP, mede daarom zijn ze zeer loyaal en trouw aan de mensen die hen serieus nemen!
  • Zodra deze kinderen aangeven dat een sfeer niet prettig is / niet goed aanvoelt, neem dat dan ook serieus (ook al voel jij zelf niets).
  • Geef het kind de ruimte om zichzelf terug te trekken. Op die manier kan hij / zij zichzelf leeg maken (van alle indrukken) om op een later moment nieuwe sociale contacten aan te gaan, zichzelf via creativiteit te uiten of zich te concentreren op school.

Geef een reactie