bewustwording

Bewustwording & Persoonlijke Ontwikkeling

Fysieke bewustwording:

Fysieke bewustwording betekent dat je jezelf tijdens de massage
bewust wordt van specifieke pijnlijke spieren, die je normaal gesproken niet voelt.
De pijnlijke spieren worden niet gecreëerd door de massage, maar zijn het gevolg van de ontspanning die je ervaart en waardoor je je bewust wordt van spieren die onder spanning blijken te staan.
Meestal staan deze spieren onder druk door gewoonten en gebruiken die we hebben ten aanzien van ons lichaam.
Je kan hierbij denken aan zithoudingen op het werk, het “bank hangen” voor de tv of het extreem sterk “leunen” op één van beide benen als je staat.

Zodra je jezelf bewust wordt van deze verkeerde houding, dan kan je deze vervolgens bewust veranderen door een andere houding aan te nemen.
In het begin zal je jezelf er steeds aan moeten herinneren en vraagt het dus een zekere concentratie door je bewust te richten op de correctie van je verkeerde houding.
Na een tijdje gaat dit gemakkelijker en natuurlijker en blijkt dat de klachten niet alleen verdwenen zijn, maar ook wegblijven!

Klassieke massage helpt hierbij, doordat de spieren van het lichaam ontspannen en daardoor in hun oorspronkelijke (juiste) stand worden gezet.
Indien je wil dat de spieren in de juiste houding blijven staan (waardoor klachten op de lange termijn blijvend verminderen of verdwijnen), dan zal je daar actief aan moeten werken. Fysieke bewustwording van je lichaam is dan noodzakelijk.

Emotioneel / psychische bewustwording:

Bewustwording op emotioneel en psychisch niveau’s gebeurt op een soortgelijke manier, hoewel energetische massage in veel gevallen dan beter geschikt voor is.
Zodra er weer rust is in je lichaam en hoofd, heb je weer de ruimte
om helder overzicht te krijgen in bv. de emotionele situatie waarin men verkeert.
Door bewustwording van je eigen gedragspatronen, kan je gaan zien hoe je dit anders  aan zou kunnen pakken.

Door een moment van rust, kan je tot ingenieuze oplossingen komen!

Tijdens een energetische massage kan je bewust worden van emoties en gedachten die:

  • Voorheen onbewust waren, maar nu bewust naar boven komen.
  • In een ver verleden bewust waren, maar in de loop van de tijd naar de achtergrond zijn verplaatst en daardoor onbewust zijn geworden, maar die je je plotseling “opnieuw” herinnert.

Zodra er emotie’s uit het verleden naar boven komen tijdens een massage,
betekent dit vaak dat er sprake is van (deels) onverwerkte emotie’s of situatie’s.
De massage zorgt voor een rustige maar krachtige ontlading van deze spanningen.

fictief voorbeeld
Stel dat een kind een slechte relatie onderhield met 1 van beide ouders.
Naarmate zij ouder is geworden, is de situatie rustiger geworden.
De rustige situatie is echter vooral tot stand gekomen door de aanpassingen van het (inmiddels volwassen) kind.
Als kind heeft ze veel moeten accepteren / slikken (om het enigzins ontspannen te houden in de thuissituatie), maar de frustratie daarvan heeft zich wel opgestapeld in haar lichaam!

  • Deze vrouw zal zich eerst bewust moeten worden van haar eigen gedrag (ze accepteert teveel, waardoor ze de situatie in stand houd).
  • Zodra zij zich daar bewust van is, zal ze Bewust een keuze moeten maken om zich te verlossen van de beperkende situatie.
  • Daarnaast zal ze moeten zorgen dat er een manier is waarop zij de stress en frustratie kwijt kan. (praten met een vriend(in), sporten, massage, muziek maken, therapie etc.)

Door bewustwording van deze “verkeerd aangeleerde” psychisch / emotionele houding, kan ze deze vervolgens bewust veranderen door anders naar de situatie te kijken en er anders mee om te gaan.
In het begin zal ze zich steeds moeten concentreren op het bewust veranderen / corrigeren van de verkeerde aangeleerde houding, maar na een tijdje gaat dit steeds gemakkelijker en natuurlijker.

Energetische massage helpt de psyche en je emoties doordat de zenuwen ontspannen en de meridianen daardoor een veel betere doorstroming krijgen van energie, met als gevolg dat energetische blokkades opgeruimd worden.
De meeste mensen komen in een meditatieve staat terecht, waarbij het lichaam zichzelf weer in balans kan brengen.
Indien je wil dat deze ontspannen toestand langer aanhoudt en je vaker ontspannen wil zijn, dan zal je daar actief aan moeten werken door bewustwording van je eigen psychisch / emotionele houding, en die waar nodig te veranderen.
Als beloning voor je harde werk krijg je een helder inzicht in je eigen situatie en de invloed die je eigen gedrag heeft op situatie’s.