psyche en emoties in het lichaam

Hoe de psyche, emoties en het fysieke lichaam op elkaar inwerken.

De kracht en invloed van de psyche en emoties op het fysieke lichaam worden nogal eens onderschat.
In onze westerse samenleving wordt er vaak een duidelijk onderscheid gemaakt tussen psychische en fysieke klachten. Maar dat onderscheid is voor en door mensen gemaakt, om een beter inzicht te krijgen in een klachtenpatroon. In werkelijkheid kent het menselijk lichaam die begrenzing niet.

Psychische klachten kunnen na verloop van tijd tot lichamelijke klachten leiden.
Op dezelfde wijze kunnen lichamelijke klachten ook weer tot psychische klachten leiden. Dit is het meest eenvoudig uit te leggen d.m.v een voorbeeld:

– Je hebt last van zijn / haar been.
– Gevolg daarvan, is dat het lopen belemmerd is.
– Daardoor ben je niet in staat om te werken, naar vrienden toe te gaan etc.
– Je raakt dus (tijdelijk) geïsoleerd.
– Je kan dan emotionele reacties krijgen zoals verdriet, woede, angst etc.

Op deze manier wordt je dus door een fysiek probleem (pijn in het been) met een emotionele of psychische blokkade geconfronteerd.
Uiteraard zijn er vele scenario’s mogelijk, en hoeft een fysieke klacht niet per definitie tot een psychisch / emotionele klacht te leiden, maar zolang de klacht blijft bestaan, wordt de kans wel steeds groter.

Op eenzelfde manier kan een emotionele of psychische klacht tot een fysieke klacht leiden.
Een goed voorbeeld hiervan zijn mensen met een stressvol leven, die hartklachten of maagzweren hierdoor ontwikkelen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mensen die emotioneel of psychisch erg gespannen zijn (door stress, door angst, door woede) of HSP’s.

Je ziet bij deze mensen dat hun hele lichaam in een “staat van paraatheid” is gebracht. Het gezicht staat strak gespannen, spieren zijn gespannen en de adrenaline stroomt stevig door het lichaam.
Deze mensen zouden veel baat hebben bij een combinatie van en klassieke en energetische massage.
Je krijgt het idee dat ze elk moment in tranen of woede kunnen uitbarsten.
Soms is het al voldoende om even een hand op iemand zijn / haar schouder te leggen, waarna de hele stortvloed van pijn en frustratie loskomt.
Dit alles kan een duidelijke bijdrage leveren in het ontwikkelen van je zelfbeeld.

Voor een afspraak kan je hier terecht.
Je bent dan van harte welkom in de massagepraktijk Amsterdam of ik kan de massage aan huis geven in Amsterdam, Utrecht of Hilversum / Bussum.