HSP of Hoogsensitief Persoon

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon, een term die inmiddels 25 jaar geleden geïntroduceerd is door de psychologe Dr. Elaine Aron. Zij heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan (en doet dat nog steeds). Hoewel het begrip HSP redelijk nieuw is, zijn de problemen waar een Hoog Sensitief Persoon tegenaan loopt geenszins nieuw.

Wat is Hoog Sensitief

Als jij hoogsensitief bent, dan wil dat zeggen dat je gevoeliger bent voor indrukken uit de omgeving dan een “gemiddeld” mens.
Gezien de grote groep met mensen die inmiddels hoogsensitief is / blijkt te zijn, lijkt het soms meer de “nieuwe standaard” te worden, waarbij mensen veel sensitiever zijn geworden. De vele kinderen die in de afgelopen 25 jaar hoogsensitief blijken te zijn geven een nieuwe orde aan.

De gevoeligheid kan op vele gebieden tot uiting komen, variërend van werk, sociale contacten of een drukke omgeving. Maar ook prikkels als muziek, geuren of elektromagnetische signalen kunnen een groot effect hebben op HSP’s. Zo kan het zijn dat jij veel sneller last hebt van concentratie problemen tijdens vergaderingen of in de klas.

In het algemeen voelen mensen die hoogsensitief zijn de omgeving sterker aan, waardoor je dus sneller spanningen tussen mensen of groepen zal opmerken.
Vaak hebben hsp’s dan de neiging zich terug te trekken door zich af te zonderen, te gaan slapen of anderszins tot rust te komen.

Is Hoog Sensitiviteit een ziekte ?

Nee, HSP is geen ziekte.
Het is een intolerantie van het zenuwstelsel (door de overmaat van prikkels die worden opgevangen raakt je zenuwstelsel overprikkeld).
Hooggevoeligheid “dwingt” je dus om tot jezelf te komen en je eigen Centrum te vinden, zodat je bewust leert om te gaan met deze hoge mate van opmerkzaamheid.

Hoogsensitiviteit is vanaf de geboorte aanwezig en uit onderzoek is gebleken dat zo’n 20% van de bevolking hooggevoelig is. Mannen en vrouwen zijn gelijk vertegenwoordigd. Hoogsensitiviteit zorgt dat je veel gevoeliger bent voor, en dus ook reageert op, prikkels uit je omgeving en maakt in hoge mate oplettend (en soms doorslaand tot overdreven waakzaam).

Zolang je je niet bewust bent van je eigen gevoeligheid, zal je vooral last hebben van overgevoeligheid en de “negatieve” kanten van HSP.
Zodra je jezelf daarentegen bewust begint te worden van deze verhoogde sensitiviteit en het een plaats gaat geven, zal je tot de ontdekking komen dat deze hooggevoeligheid eerder een gave dan een last is!
Er zal dan ruimte komen voor begrip, inzicht, warme gevoelens en creativiteit.

Vooral de energetische massage  wordt door hsp’s als bijzonder ontspannend gezien. Het geeft een diepe rust in je lichaam en je hoofd. Niet voor een uurtje, maar voor 4-6 dagen. Daardoor kan je bijkomen en krijg je de kans om nieuwe manieren te vinden om met je gevoeligheid om te gaan.

Het is een thuis komen op de plaats waar je altijd al was!

Het is mogelijk om een energetische massage aan huis te ontvangen, maar er wordt ook praktijk gehouden bij EszenzZ, Instituut voor HSP begeleiding.
Hier is een ruime kennis in huis van verschillende therapeuten op het gebied van hoog sensitiviteit.

Geef een reactie